ALERGENY A TRVANLIVOST

OZNAČOVÁNÍ ALERGENŮ

 

Odvolání na legislativu:

EU – 1169/2011, článek 21, vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, §8, odst.10.

 

Vyjádření Ministerstva zemědělství:

Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. I pokrmů stanovuje čl. 44 odst.1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13.prosince 2014. 

Označování alergenů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.

 

Alergeny v potravinách:

Specifikace alergenů.

Různé druhy alergií postihují až 30 procent populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit dle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.

 

Vysvětlení:

Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (iS), která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kde normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

 

Běžné potravinové alergeny:

Mohou vyvolávat všechny potravy  také jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11EU.

  1. obiloviny obsahující lepek – 1/1 pšenice, 1/2 žito, 1/3 ječmen, 1/4 oves, 1/5 špalda, 1/6 kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
  2. korýši a výrobky z nich
  3. vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  4. ryby a výrobky z nich
  5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. mléko a výrobky z něj  patří mezi potraviny ohrožující život
  8. skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. celer a výrobky z něj
  10. hořčice a výrobky z ní
  11. sezamová semena a výrobky z nich
  12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg , ml/kg, l, vyjádřeno so2
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. měkkýši a výrobky z nich

 


 

Kategorie zboží

Trvanlivost

 Teplota pro uchování

kanapky, chlebíčky, studené mísy

 24 hodin

 5 °C

Bagety, sendviče, croissanty, plněné toasty

 24 hodin

 5 °C

dorty a mini dezerty, koláčky

 48 hodin

 3 až 5 °C

dorty a mini deserty s ovocem, moučníky

 24 hodin

 3 až 5 °C

zeleninové mísy

 24 hodin

 5 °C

pečivo

 24 hodin

 7 až 21 °C

ovoce a zelenina

 48 hodin

 3 až 9 °C

masové, šunkové a salámové mísy, řízečky

 24 hodin

 3 až 5 °C

maso, uzenářské výrobky                                 24 hodin              3 až 5 °C

 

5 DŮVODŮ PROČ VYUŽÍT SLUŽEB NAŠEHO CATERINGU   
PRO VÝROBU POUŽÍVÁME KVALITNÍ SUROVINY V ZÁKLADNÍ PODOBĚ BEZ POUŽITÍ NÁHRAŽEK
NABÍZÍME ŠIROKÝ SORTIMENT STANDATNÍ NABÍDKY A DALŠÍ VAŠE PŘÁNÍ VÁM RÁDI SPLNÍME
SPOLEHLIVÉ, RYCHLÉ DODÁNÍ OBČERSTVENÍ A ZAJIŠTĚNÍ CATERINGOVÝCH SLUŽEB
JSME VÁM K DISPOZICI S NAŠÍM FULL CATERINGOVÝM SERVISEM 24H 
       DORUČÍME VAŠI OBJEDNÁVKU PO CELÉ PRAZE V TERMÍNU, KTERÝ SI SAMI URČÍTE

 

 

 

 

 

                                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

FULL CATERING SERVIS 24H