OZNAČOVÁNÍ ALERGENŮ
Odvolání na legislativu:
EU – 1169/2011, článek 21, vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, §8, odst.10.
Vyjádření Ministerstva zemědělství:
Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. I pokrmů stanovuje čl. 44 odst.1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13.prosince 2014.
Označování alergenů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.
Alergeny v potravinách:
Specifikace alergenů.
Různé druhy alergií postihují až 30 procent populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit dle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.
Vysvětlení:
Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (iS), která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kde normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Běžné potravinové alergeny:
Mohou vyvolávat všechny potravy také jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11EU.
Kategorie zboží | Trvanlivost | Teplota pro uchování |
kanapky, chlebíčky, studené mísy | 24 hodin | 5 °C |
Bagety, sendviče, croissanty, plněné toasty | 24 hodin | 5 °C |
dorty a mini dezerty, koláčky | 48 hodin | 3 až 5 °C |
dorty a mini deserty s ovocem, moučníky | 24 hodin | 3 až 5 °C |
zeleninové mísy | 24 hodin | 5 °C |
pečivo | 24 hodin | 7 až 21 °C |
ovoce a zelenina | 48 hodin | 3 až 9 °C |
masové, šunkové a salámové mísy, řízečky | 24 hodin | 3 až 5 °C |
maso, uzenářské výrobky 24 hodin 3 až 5 °C